Την εποχή της εικόνας εμείς επιλέξαμε να μην οπτικοποιήσουμε την αφήγηση με Video και αλλεπάλληλες εικόνες. Δεν τα παραλείψαμε. Θέλαμε τα παιδιά να μάθουν να ακούνε και να δημιουργούν τις δικές τους εξαιρετικές εικόνες που μόνο τα ίδια ξέρουν και μπορούν !
Για να περιπλανηθείτε στον κόσμο των παραμυθιών ακολουθείστε τον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/playlist?list=PLeqFSsVuku-O76Sau60gDOTzfbo40BU19
Η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Παύλου Μελά βρίσκεται κοντά στους μικρούς μας φίλους με οκτώ χριστουγεννιάτικα παραμύθια. Ιστορίες από την ελληνική παράδοση αλλά και από σύγχρονους συγγραφείς θα σας κρατήσουν συντροφιά μεταφέροντας μηνύματα αγάπης, γενναιοδωρίας, εγγύτητας, συντροφικότητας, επαφής.
Τα παραμύθια συνοδεύονται από χριστουγεννιάτικες μελωδίες αλλά και ήχους που κάνουν πιο ευχάριστη και «θεατρική» την αφήγηση.
Με την ελπίδα ότι θα ξανασυναντηθούμε σύντομα από κοντά στην θεατρική αίθουσα, σας ευχόμαστε καλές γιορτές και καλή ακρόαση!
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθετική Επιμέλεια-Οργάνωση: Θεανώ Αμοιρίδου
Μίξη ήχου: Πάρης Βασιλειάδης
Διαβάζουν μέλη της Θεατρικής Ομάδας Δήμου Παύλου Μελά:
Αθανασία Αποστολίδου, Κωνσταντίνα Μπαρούτογλου, Αλεξάνδρα Μυσιρλίδου, Αγάπη Ουζούνη, Πόπη Σάσσου, Μάγδα Τογκούρη, Στέφανος Τσακάτος.
ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
ΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ της Μυρτώς Πετροπούλου
Διαβάζει η Αλεξάνδρα Μυσιρλίδου
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Στο βασίλειο των ουρανών επικρατεί αναστάτωση τις ημέρες των εορτών. Οι άγγελοι θέλουν να κάνουν τα Χριστούγεννά μας όσο πιο όμορφα γίνεται. Μερικοί ετοιμάζουν το χιόνι που θα πέσει, κάποιοι τραγουδούν, ενώ κάποιοι άλλοι φροντίζουν για τα θαύματα που θα συμβούν. Τα μικρά αγγελάκια δοκιμάζουν τα φτερά τους, γιατί η κυρία Πηνελόπη η δασκάλα τους θα τους στείλει όπως κάθε χρόνο στη γη, για να προσφέρουν τη βοήθειά τους σε κάποιον που την έχει ανάγκη.
ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΑΣΤΕΡΙΟΥ της Μυρτώς Πετροπούλου
Διαβάζει η Αλεξάνδρα Μυσιρλίδου
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Μόλις νύχτωσε και τα αστέρια ξυπνούν. Ένα μικρό αστέρι στέλνει ένα γράμμα σ’ένα παιδί. Έχει κάποιες σκέψεις να μοιραστεί και κάτι να του ζητήσει. Τι άραγε;
ΜΥΡΤΩ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
Γεννήθηκε στην Καστοριά όπου και μεγάλωσε Στις 6 Απριλίου του 1984. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Ιστορίας και αρχαιολογίας και πήρε ειδίκευση στην αρχαιολογία. Μιλάει δύο ξένες γλώσσες , αγγλικά και γερμανικά, και εργάστηκε ως αρχαιολόγος σε πολλά μέρη της Ελλάδος. Σήμερα διαμένει στο Κιλκίς, είναι μητέρα ενός μικρού αγοριού και εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την συγγραφή παραμυθιών.
Διακρίθηκε για Το παραμύθι της ” Η ιστορία της Μελισσάνθης” σε διαγωνισμό από το περιοδικό “Κέφαλος” και είναι συγγραφέας του Ανθολογίου Της ελληνικής μυθολογίας για παιδιά “Με τα φτερά του Πήγασου” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος.
Η ΚΑΛΛΩ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ – Ελληνικό Παραδοσιακό Παραμύθι
Διαβάζει η Μάγδα Τογκούρη
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Μια φορά κι έναν καιρό, ζούσε σε ένα χωριό μια μάνα με τις δύο κόρες της, την Κάλλω και την Μάρμπω. Η όμορφη Κάλλω ήταν καλόγνωμη και εργατική, ενώ η Μάρμπω ήταν καχύποπτη και τεμπέλα. Μία μέρα η Κάλλω φόρτωσε το γαιδουράκι και πήγε στο μύλο να αλέσει το σιτάρι, μα είχε πολύ κόσμο και ξέμεινε ως τη νύχτα στο μύλο. Όταν όλα ησύχασαν, ξαφνικά καλλικάντζαροι εμφανίστηκαν μπροστά της…
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
Από την Τήνο ως τη Θράκη, στη στεριά ή στη θάλασσα, στην ξεκούραση ή στην καθιστική αγροτική δουλειά ακούγονταν παραμύθια. Οι άνθρωποι συγκεντρώνονταν σε ένα γειτονικό σπίτι τις νύχτες για ‘νυχτέρι’ και άλλοτε πάλι, όταν ήταν οι αγροτικές εργασίες πολύ συγκεκριμένες και απαιτητικές, βρίσκονταν γύρω από μια υπαίθρια φωτιά. Είτε όταν ήταν στη στεριά είτε όταν βρίσκονταν σε κάποιο ταξίδι, άκουγαν τα βράδια τους παραμυθάδες. Οι αφηγητές των παραμυθιών προσκαλούνταν από τους υπολοίπους συγκεντρωμένους να πουν το παραμύθι τους. Δεν ήταν μόνο άντρες, αλλά υπήρχαν και γυναίκες αφηγήτριες, οι παραμυθούδες, που επέλεγαν τη γυναικοκρατούμενη ομήγυρη. Οι καλοί παραμυθάδες είχαν σπουδαία φήμη και ήταν αξιοσέβαστοι, αφού με τις δυναμικές αφηγήσεις κέρδιζαν το ακροατήριό τους. Ο παραστατικός και θεατρικός χαρακτήρας των αφηγήσεων οδηγούσε τους ακροατές να εμπλακούν συναισθηματικά. Οι αφηγήσεις των παραμυθάδων δημιουργούσαν μαγική ατμόσφαιρα όπου κι αν βρίσκονταν, όχι μόνο γιατί αναφέρονταν σε μαγικές καταστάσεις, αλλά γιατί και οι ίδιες οι διηγήσεις με τα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά διαμόρφωναν ένα σκηνικό που υπέβαλε τη μαγική και φανταστική ατμόσφαιρα.
[Απόσπασμα από τη διπλωματική εργασία της Μαρίας Κυαμέτη με τίτλο «Το ελληνικό λαϊκό παραμύθι: Η παιδαγωγική του αξιοποίηση», Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη 2012]
Η ΚΟΥΔΟΥΝΙΣΤΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ της Αγγελικής Βαρελλά
Διαβάζει η Αθανασία Αποστολίδου
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Εκείνο το πρωινό όλα μοσχοβολούσανε Χριστούγεννα. Η συγγραφέας, που ήτανε και γιαγιά ήθελε να γράψει μια όμορφη χριστουγεννιάτικη ιστορία, για να τη διαβάζει στο ανυπόμονο εγγόνι της. Περίμενε εκείνο το λαμπερο φως, που γέμιζε το δωμάτιο, όταν της εκάνε επίσκεψη η έμπνευση. Η έμπνευση όμως δεν ερχόταν….
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΡΕΛΛΑ
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσε και σπούδασε Ιστορία κι Αρχαιολογία στην Αθήνα. Ασχολείται με το παιδικό βιβλίο από το 1966 και του είναι απόλυτα αφοσιωμένη, με διαρκή παρουσία στις εκδηλώσεις, που γίνονται γι αυτό σε σχολεία, βιβλιοθήκες και αλλού. Έχει βραβευτεί πολλές φορές, αλλά το μεγαλύτερο βραβείο της είναι η υπέροχη επικοινωνία με τα παιδιά αναγνώστες της.
Δεν της αρέσουν τα «άγευστα» και τυπικά βιογραφικά σημειώματα, γι αυτό δηλώνει συνοπτικά ότι λατρεύει τα παιδιά, τις αλφαβήτες, τα κεράσια, την αθέατη πλευρά της σελήνης, τα καλογραμμένα βιβλία και τα εγγόνια της. Πιστεύει πως είναι τυχερή για όλα αυτά και βλέπει πάντα τη ζωή με αισιοδοξία.
Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΙΩΣΗ – ΑΧ! ΤΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ της Μελίνας Γαλέα
Διαβάζει ο Στεφανος Τσακάτος
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Η Υγεία κα η Ίωση είναι δύο κοριτσάκια με διαφορετική αποστολή πάνω σ’ αυτό τον πλανήτη. Η Υγεία γιατρεύει τους ανθρώπους και τους κάνει ευτυχισμένους. Η Ίωση όμως επιθυμεί ακριβώς το αντίθετο. Της αρέσει να μοιράζει μικρόβια και ασθένειες. Μέχρι και στον Αι Βασίλη έφτασε η χάρη της. Παραλίγο να τον αρρωστήσει, για να μην ξεκινήσει το μαγικό ταξίδι του σε όλο τον κόσμο. Ευτυχώς την πρόλαβε η Υγεία! Όμως η Ίωση πήρε την εκδίκηση της. Κατάφερε να εξαφανίσει την Υγεία από τον κόσμο. Όλα κατέρρευσαν, όταν…
ΜΕΛΙΝΑ ΓΑΛΕΑ
Η Μελίνα Γαλέα γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Εργάζεται ως βοηθός βρεφονηπιοκόμου. Η αγάπη της για τα παιδιά την οδήγησε στην έμπνευση γι’ αυτό το παραμύθι, το οποίο το έγραψε πριν από επτά χρόνια και σήμερα μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ.
Η συγγραφέας αφιερώνει το παραμύθι της σε όσους ονειρεύονται σαν τα παιδιά, σε όσους σκέφτονται σαν τα παιδιά και σε όσους χτίζουνε κόσμους σαν τα παιδιά.
ΠΑΡΑΚΥΡΗΔΙΣ ΕΙΜΑΣΤΙ της Μαρίας Χασάπη-Σιδερά
Λαογραφικό παραμύθι της Χαλκιδικής
Διαβάζει η Πόπη Σάσσου
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Προπαραμονή Πρωτοχρονιάς. Ο μπάρμπα Μήτσος φόρτωσε το γαιδουράκι του και ξεκίνησε για το μύλο του Αδαμίδη να αλέσει. Αλλά ο κυρ Γιώργης ο μυλωνάς είχε πολύ δουλειά και έτσι ο μπαρμπα Μήτσος άργησε να φύγει από το μύλο. Νύχτωσε. Στο δρόμο για το σπίτι και ενώ προχωρούσαν ήσυχα με το γαιδούρι, σκιές με περίεργες φωνές άρχισαν να τους πλησιάζουν…
ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Το παραμύθι για πολλούς αιώνες αποτέλεσε τη βασικότερη μορφή ψυχαγωγίας μικρών και μεγάλων. Ακόμα και σήμερα, με την τεράστια πρόοδο των μέσων ενημέρωσης και διασκέδασης, εξακολουθεί να κρατάει κυρίαρχη θέση, τουλάχιστον στον κόσμο του παιδιού. Οι σύγχρονες προσαρμογές των θεμάτων του δεν αλλοίωσαν τα χαρακτηριστικά του στοιχεία (υπερφυσικό, υπερβολικό, μαγικό). Η ανίχνευση του παραμυθιού μέσα στο χώρο της Παράδοσης, με την αναθέρμανση της αφηγηματικής του τακτικής, έχει πολλούς στόχους. Πέρα από την ευχαρίστηση, που αποτελεί την κυριότερη αποστολή του, η σπουδή του παραμυθιού επιτρέπει τη διείσδυσή μας στην προγονική ψυχοσύνθεση και βοηθάει να βρούμε το νήμα της πολιτιστικής μας συνέχειας. Διότι μέσα στις λαϊκές αυτές αφηγήσεις λειτουργούν πολλά κοινωνικά στοιχεία, που δίνουν το πολιτιστικό στίγμα διαφόρων εποχών. Και από φιλολογική σκοπιά το παραμύθι παρουσιάζει σπουδαίο ενδιαφέρον, καθότι η αυθορμησία, η ευρηματικότητα και η αφηγηματική ικανότητα του παραμυθά συγκροτούν αυτό που λέμε “λογοτεχνική στόφα”, της οποίας η αξιοποίηση συχνά οδηγεί αρκετούς απ’ αυτούς σε εντυπωσιακές συγγραφικές πρωτοβουλίες. Το παραμύθι μας δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του τοπικού ιδιώματος μέσα από την αυξανόμενη πίεση της αστικής γλωσσικής φόρμας.
[Εισαγωγή της ανθολογίας Λαϊκά παραμύθια της Χαλκιδικής, Εκδόσεις Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 1986]
ΜΑΡΙΑ ΧΑΣΑΠΗ-ΣΙΔΕΡΑ
Η Μαρία Χασάπη-Σιδερά είναι εκπαιδευτικός με ειδίκευση στην Αγγλική γλώσσα, ωστόσο πάντα είχε μια μεγάλη αγάπη προς την λογοτεχνία. Ξεκίνησε να γράφει ποιήματα και πεζά από την εποχή των σπουδών της στο Γυμνάσιο. Η πρώτη της δημοσίευση ήταν στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» όταν ήταν 17 ετών. Έργα της συμπεριλαμβάνονται στις Ιστορίες του Κιλκίς από τις εκδόσεις Πηγή, στα διηγήματα από τις εκδόσεις Ενδυμίων, στα Παραμύθια από το τμήμα δημιουργικής γραφής του Λαϊκού Πανεπιστημίου Παιονίας, στην περιοδική έκδοση του 2019 της Ένωσης λογοτεχνών Β. Ελλάδος και στην περιοδική έκδοση του περιοδικού Πνοές Λόγου και Τέχνης. Επίσης έχουν δημοσιευτεί κείμενα της σε εφημερίδες του τόπου της και στην εφημερίδα της PALSO, καθώς και στο περιοδικό ΚΥΤΤΑΡΟ Ιερισσού. Κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματα της: ΟΣΟ ΠΥΚΝΑ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝ’ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ από τις εκδόσεις Μαχητής & Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΚΛΙΚ; από τις εκδόσεις Ινφογνώμων.
Το 2016 βραβεύτηκε στον 35ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό διηγήματος που διοργανώνει κάθε χρόνο η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, της οποίας είναι μέλος, με το διήγημα της «Σε μιαν άλλη πατρίδα».
Η στενή επαφή της με τα παιδιά εξ’ αιτίας της εργασίας της, της δίνει το ερέθισμα να δημιουργεί παραμύθια που διδάσκουν και καλούν για συζήτηση και σκέψη.
Το τελευταίο της παραμύθι κυκλοφόρησε φέτος και έχει τίτλο «ΤΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΆΙ ΒΑΣΙΛΗ», από τις εκδόσεις Ινφογνώμων. Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους όπου ο αγαπημένος Άγιος μοιράζει πραγματικά ξεχωριστά δώρα που όλοι έχουμε ανάγκη.
Email: mhassapi@gmail.com
ΤΟ ΑΝΘΟΣ ΤΟΥ ΓΥΑΛΟΥ του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Διαβάζει η Αγάπη Ουζούνη
Το Άνθος του γυαλού είναι ένα Χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (1851-1911). Δημοσιεύτηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1906 στην εφημερίδα Εστία.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο Μάνος είναι ένας νεαρός ψαράς, που έχει περάσει όλη του τη ζωή κοντά στη θάλασσα. Η αγαπημένη του ώρα, ήταν τη νύχτα, όταν καθόταν πάνω σ’ έναν βράχο, που έμοιαζε να κρέμεται πάνω απ’ τη θάλασσα και να κοιτάζει τον ουρανό και τ’ αστέρια, μυρίζοντας το μαγευτικό άρωμα ενός αγριολούλουδου, που φύτρωνε μόνο σ’ εκείνο το βράχο και πουθενά αλλού στο νησί. Ένα βράδυ, εκεί που αγνάντευε τον μακρινό ορίζοντα, είδε μέσα στο πέλαγος να φέγγει ένα μελαγχολικό φως…
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στα 1851 στη Σκίαθο. Ήταν το τρίτο από τα έξι παιδιά (τα τέσσερα κόρες) του ιερέα Αδαμαντίου Εμμανουήλ και της Γκιουλώς Μωραΐτη. Μονότροπος και αισθητής και απείθαρχος από παιδί περιπλανήθηκε από σχολείο σε σχολείο και τελικά αποφοίτησε στα 1874 από το Βαρβάκειο. Για μερικούς μήνες διέμεινε με τον εξάδελφό του, τον Τίμο Μωραϊτίδη, στο Άγιον Όρος και ύστερα γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά απαξίωσε να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Από το 1887 εγκαταστάθηκε μονίμως στην Αθήνα. Κατά αραιά χρονικά διαστήματα επισκεπτόταν την ιδιαιτέρα του πατρίδα, όπου και πέθανε από πνευμονία το 1911.
Η ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ ΠΑΝΩΦ του Σαιλενς Ρούμπεν
Διαβάζει η Κωνσταντίνα Μπαρούτογλου
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Είναι ανήμερα Χριστούγεννα. Ο μπάρμπα-Πανώφ, ο μοναχικός γερο-τσαγκάρης, περιμένει έναν ξεχωριστό Επισκέπτη. Έχει μεγάλη αγωνία να τον συναντήσει, αλλά τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα περιμένει. Αντί γι’ Αυτόν παρουσιάζονται άνθρωποι που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη. Ο Πανώφ, με τη γενναιοδωρία που τον διακρίνει τους βοηθά όλους έναν προς έναν. Όμως στο τέλος της μέρας ακόμη δεν ήρθε αυτός που περίμενε ή μήπως ήρθε;
Αυτή η υπέροχη ιστορία, που αρχικά γράφτηκε στα γαλλικά από τον Ρούμπεν Σάιλλενς, τη διασκεύασε ο Λέων Τολστόι και την περιέλαβε στα «Άπαντά» του.
ΣΑΙΛΕΝΣ ΡΟΥΜΠΕΝ
Ο Saillens Ruben (1855 – 1942) ήταν γάλλος μουσικός, συγγραφέας και πάστορας. Αν και η οικογένειά του ήταν Ευαγγελιστές, ο ίδιος μεγαλώνοντας ανακάλυψε πως οι Βαπτιστές αντανακλούν καλύτερα τις δικές του πεποιθήσεις. Παντρεύτηκε την Ζαν Κρετίν και τον Οκτώβτιο του 1921 , ίδρυσαν μαζί το “Βιβλικό Ινστιτούτο του Nogent-sur-Marne” στα ανατολικά προάστια του Παρισιού, μια σχολή για πάστορες και ιεραπόστολους. Ο Σάιλενς έγραψε έναν μεγάλο αριθμό από φυλλάδια, άρθρα και βιβλία όπως το ” The Soul of France (1916) ” και το ” Le Mystère de la foi (1931)”. Επίσης έγραψε και μετέφρασε περίπου 250 ύμνους, συμπεριλαμβανομένου και του εμβληματικού ” La Cévenole”.
“Bon Vivant” : “Αυτός που του αρέσει να απολαμβάνει τα καλύτερα πράγματα στη ζωή”. Το “Bon Vivant” δημιουργήθηκε λοιπόν για να μοιραστώ μαζί σας ότι όμορφο απολαμβάνω. Εδώ θα βρείτε επίσης λογοτεχνικά κείμενά μου καθώς και προτάσεις βιβλίων. Στη στήλη Social Media υπάρχουν ενδιαφέρουσες σελίδες ανθρώπων από το instagram & το facebook. Αναζητήστε ότι σας αρέσει στις στήλες του Bon Vivant κι ελάτε να απολαύσουμε μαζί τη ζωή.
Βιογραφικό
Γεννήθηκα και ζω στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων στο ΤΕΙ Θεσσαλίας. Σήμερα ασχολούμαι με τον τομέα του τουρισμού αφού διατηρώ μαζί με τον σύζυγό μου την εταιρία ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων “Your Urban Stay”στη Θεσσαλονίκη.
Αγαπώ να γράφω και να διαβάζω. Το πρώτο μου μυθιστόρημα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πνοή το 2017 με τίτλο ” Η καγκελόπορτα της αγάπης”.
Αγαπώ το καλό φαγητό, τις ωραίες σειρές, τις στιγμές με τους αγαπημένους μου και τα ταξίδια!