Όλοι όσοι αγαπούν τα βιβλία συμφωνούν στο ότι η μυρωδιά τους είναι μαγική. Ειδικά όσο πιο παλιό είναι ένα βιβλίο, τόσο πιο έντονα και ιδιαίτερα μυρίζει. Αυτό είναι ένα γεγονός που έχει αποδειχτεί και επιστημονικά και τώρα ήρθε η ώρα να μάθετε την εξήγηση του.
Ερευνητές από το Institute for Sustainable Heritage του Λονδίνου πραγματοποίησαν μια μελέτη σχετικά με τις οσμές των βιβλίων και των βιβλιοθηκών με σκοπό να δημιουργήσουν ένα σύστημα ταξινόμησης που θα μπορεί να τους βοηθήσει στην κατηγοριοποίηση των βιβλίων.
Η εν λόγω έρευνα εμπνεύστηκε από τη συνήθεια συναδέλφων των συγκεκριμένων επιστημόνων οι οποίοι είχαν την τάση να σταματούν τη δουλειά τους ανά διαστήματα για να μυρίσουν τις σελίδες των βιβλίων που μελετούσαν. Όταν τους ρωτούσαν για ποιο λόγο το έκανα αυτό, εκείνοι έλεγαν ότι η μυρωδιά ενός βιβλίου μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ώστε να φτιαχτεί. Το θέμα σε αυτήν την περίπτωση όμως ήταν το ότι η ανθρώπινη μύτη μπορεί μεν να εντοπίζει οσμές, αλλά δεν μπορεί να γίνει εργαλείο ταξινόμησης.
Όπως λοιπόν ανέφερε ο χημικός Matija Strlič, υπεύθυνος της παραπάνω μελέτης αυτός ακριβώς ήταν ο σκοπός του, να ανακαλύψει έναν επιστημονικό δείκτη κατηγοριοποίησης των βιβλίων με βάση τη μυρωδιά τους. Το κλειδί για την επίτευξη του σχεδίου του ήταν το γεγονός ότι τα οργανικά υλικά που αποτελούν ένα βιβλίο, έχουν την τάση να απελευθερώνουν μικρά ποσά πτητικών οργανικών ενώσεων στον αέρα, τα οποία εμφανίζονται με τη μορφή οσμών.
Με τη σειρά τους οι οσμές αυτές ανιχνεύτηκαν από ειδικούς αισθητήρες, όμοιους με εκείνους που υπάρχουν στα αεροδρόμια για τον εντοπισμό όπλων και ναρκωτικών. Οι ερευνητές όμως πήγαν το έργο τους ένα βήμα παρά πέρα ξεκινώντας να μελετούν παράλληλα πως επιδρούσαν αυτές οι μυρωδιές στους ανθρώπους που τις εισέπνεαν.
Σύμφωνα με ένα τεστ που πραγματοποίησαν κλείνοντας τα μάτια των εθελοντών τους οι οποίοι μύρισαν πολύ παλιά βιβλία στην ερώτηση τι τους θυμίζει η μυρωδιά τους, οι περισσότεροι απάντησαν ότι έμοιαζε με σοκολάτα ή καφέ.
Οι επιστήμονες δημιούργησαν έτσι έναν “Ιστορικό Τροχό Οσμής Χαρτιού” ελπίζοντας ότι στο μέλλον οι ίδιοι αλλά και οι συνάδελφοι τους θα μπορούν εύκολα να κατηγοριοποιήσουν τις μυρωδιές των παλιών βιβλίων. Μάλιστα αυτό το είδος πληροφοριών θα μπορεί να αποκαλύπτει από που προέρχεται ένα βιβλίο, καθώς και να εξετάζει το πως οι διαφορετικές μυρωδιές μπορούν συμβάλλουν στις εμπειρίες ενός ατόμου.
Πηγή:http://www.e-daily.gr/popculture/81371/oi-episthmones-ekshgoyn-giati-mas-aresei-na-myrizoyme-ta-vivlia-pics
“Bon Vivant” : “Αυτός που του αρέσει να απολαμβάνει τα καλύτερα πράγματα στη ζωή”. Το “Bon Vivant” δημιουργήθηκε λοιπόν για να μοιραστώ μαζί σας ότι όμορφο απολαμβάνω. Εδώ θα βρείτε επίσης λογοτεχνικά κείμενά μου καθώς και προτάσεις βιβλίων. Στη στήλη Social Media υπάρχουν ενδιαφέρουσες σελίδες ανθρώπων από το instagram & το facebook. Αναζητήστε ότι σας αρέσει στις στήλες του Bon Vivant κι ελάτε να απολαύσουμε μαζί τη ζωή.
Βιογραφικό
Γεννήθηκα και ζω στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων στο ΤΕΙ Θεσσαλίας. Σήμερα ασχολούμαι με τον τομέα του τουρισμού αφού διατηρώ μαζί με τον σύζυγό μου την εταιρία ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων “Your Urban Stay”στη Θεσσαλονίκη.
Αγαπώ να γράφω και να διαβάζω. Το πρώτο μου μυθιστόρημα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πνοή το 2017 με τίτλο ” Η καγκελόπορτα της αγάπης”.
Αγαπώ το καλό φαγητό, τις ωραίες σειρές, τις στιγμές με τους αγαπημένους μου και τα ταξίδια!
Σχετικά