14 Απριλίου 2021, ώρα 19:00
(μέσω της πλατφόρμας zoom – δηλώστε τη συμμετοχή σας πατώντας εδώ)
Εισηγητής: Δημήτρης Α. Σταματόπουλος,
Καθηγητής Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Η διάλεξη θα αναφερθεί διεξοδικά στις ηγετικές ομάδες του Ελληνισμού κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και θα διερευνήσει τη στάση τους απέναντι στο ενδεχόμενο της επαναστατικής επιλογής και της απόσχισης από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Συνεπώς θα αναφερθεί στο πως αντιμετώπισαν το ζήτημα της νεοτερικότητας και της έλευσης των νεοτερικών ιδεών μέσω του κινήματος του Νεοελληνικού Διαφωτισμού αλλά και τις προκλήσεις που έθεσαν η Γαλλική Επανάσταση και οι Ναπολεόντειοι Πόλεμοι.
Ο Δημήτρης Α. Σταματόπουλος είναι Καθηγητής Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Υπήρξε μέλος της Σχολής Ιστορικών Σπουδών του Institute for Advanced Study του Πανεπιστημίου Πρίνστον (2010-11) και του Institute for Advanced Studies του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ (2017-18), καθώς και επισκέπτης καθηγητής στην École des Hautes Etudes en Sciences Sociales και στα Πανεπιστήμια του Πρίνστον, του Μάιντς, της Σόφιας και της Κύπρου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ιστορία του εθνικισμού και του οριενταλισμού, τη σχέση θρησκείας και πολιτικής στα Οθωμανικά Βαλκάνια, τη συγκρότηση της κοινωνίας των πολιτών στη μετάβαση από την Οθωμανική αυτοκρατορία στα εθνικά κράτη, τη συγκρότηση των δικτύων εξουσίας στις αυτοκρατορίες και τα εθνικά κράτη, το ζήτημα της εθνογένεσης/καταγωγής/συνέχειας στις Βαλκάνιες ιστοριογραφίες. Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων για τις σχέσεις θρησκείας και πολιτικής στα Οθωμανικά Βαλκάνια καθώς και συγγραφέας πολλών βιβλίων, μεταξύ των οποίων είναι τα :
- Μεταρρύθμιση και εκκοσμίκευση: προς μια ανασύνθεση της ιστορίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον 19ο αιώνα (εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2003),
- Το Βυζάντιο μετά το Έθνος: το πρόβλημα της συνέχειας στις βαλκανικές ιστοριογραφίες (εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2009),
- Το Αγιοταφικό Μετόχι Κωνσταντινουπόλεως: αρχειακές πηγές (18ος – 20ός αι.), (Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα 2010),
- συνεπιμελητής (μαζί με τη Φωτεινή Τσιμπιρίδου) του συλλογικού τόμου Οριενταλισμός στα όρια: από τα Οθωμανικά Βαλκάνια στη σύγχρονη Μέση Ανατολή (εκδ. Κριτική, Αθήνα 2008).
Για εξυπηρέτηση όλων, παρακαλούμε ο/η κάθε ενδιαφερόμενος – η να συμπληρώσει τα στοιχεία του/της πατώντας εδώ. Στη συνέχεια μια μέρα πριν την εισήγηση θα αποσταλεί στα προσωπικά email ο σύνδεσμος του zoom για την παρακολούθηση της εισήγησης.
“Bon Vivant” : “Αυτός που του αρέσει να απολαμβάνει τα καλύτερα πράγματα στη ζωή”. Το “Bon Vivant” δημιουργήθηκε λοιπόν για να μοιραστώ μαζί σας ότι όμορφο απολαμβάνω. Εδώ θα βρείτε επίσης λογοτεχνικά κείμενά μου καθώς και προτάσεις βιβλίων. Στη στήλη Social Media υπάρχουν ενδιαφέρουσες σελίδες ανθρώπων από το instagram & το facebook. Αναζητήστε ότι σας αρέσει στις στήλες του Bon Vivant κι ελάτε να απολαύσουμε μαζί τη ζωή.
Βιογραφικό
Γεννήθηκα και ζω στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων στο ΤΕΙ Θεσσαλίας. Σήμερα ασχολούμαι με τον τομέα του τουρισμού αφού διατηρώ μαζί με τον σύζυγό μου την εταιρία ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων “Your Urban Stay”στη Θεσσαλονίκη.
Αγαπώ να γράφω και να διαβάζω. Το πρώτο μου μυθιστόρημα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πνοή το 2017 με τίτλο ” Η καγκελόπορτα της αγάπης”.
Αγαπώ το καλό φαγητό, τις ωραίες σειρές, τις στιγμές με τους αγαπημένους μου και τα ταξίδια!